SEVJE - prosjekt

Denne uka har vi samlet sevje fra et bjørketre. Det resulterte i 10 liter sevje!

Mandag denne uka dro vi til et bjørketre io nærmiljøet og fikk tillatelse til å tappe av bjørka :-)

Vi borret et 3 cm dypt hull på skrå opp i bjørka. I hullet festet vi en slange som førte til en kanne. Kanna ble festet godt til treet og barna kom på at vi måtte kamuflere den, slik at vi var sikre på at den fikk stå i fred. 

 

Allerede samme ettermiddag kunne vi se at det hadde samlet seg ca. 2 liter sevje i kanna.

 

 

Tirsdag 1.mai var det 6 liter sevje og en av de voksne dro til barnehagen og tappet av kanna og satt sevja til kjøling. Så ble kanna satt på plass igjen. I løpet av det påfølgende døgnet hadde det igjen samlet seg opp ytterligere 4 liter sevje. Ivrige barn smakte på sevja og var med på et smaksforsøk: "Vann eller sevje?" Flere gjettet riktig og kjente tydelig forskjellen på smaken. sevja var både søt og litt sur/bitter. 

Da vi var ferdige med å tappe, så var det viktig å sørge for at bjørka hadde det fint etterpå. Vi fant derfor en fin kvist som passet godt i det hullet vi hadde borret. 

 

Onsdag 2.5 tente vi opp bål i bålstu og satte ca. 8 L sevje til koking. Barna fikk gå til og fra for å se på posessen. Etter hvert som dagen gikk, så fordampet vannet og på slutten av barnehagedagen hadde vi 0,5 dl bjørkesirup igjen i kaserollen. Flere fikk virkelig smaken på den søte sirupen - NAM NAM :-)

Neste uke blir det havrelapper med bjørkesirup på menyen!